Fotóász

esküvői kép

kreatív és felszabadult esküvői fotók jegyesfotózástól az újasszonytánc végéig, vagy még tovább

Bővebben

esküvői kép

kreatív és felszabadult esküvői fotók jegyesfotózástól az újasszonytánc végéig, vagy még tovább

Bővebben

családi események fotózása

névnap-születésnap-keresztelő-ballagás-eljegyzés-lánybúcsú-legénybúcsú

Bővebben

családi események fotózása

névnap-születésnap-keresztelő-ballagás-eljegyzés-lánybúcsú-legénybúcsú

Bővebben

rendezvényfotózás

konferencia-tréning-gyereknap.sportnap-nyílt nap

Bővebben

rendezvényfotózás

konferencia-tréning-gyereknap.sportnap-nyílt nap

Bővebben

Lakodalmi szokások

Valami régi, valami új, valami kölcsönkapott és valami kék

Az esküvői szokások közül az abszolút klasszikus Angliából származik. A menyasszonynak esküvője napján szerencsés viselnie magán valami régi és valami új, valami kölcsönkapott és valami kék dolgot. Ha ezt a négyet nem felejti el, esküvője és házassága is boldog lesz! A régi lehet például egy családi ékszer, a nagymamától kapott medál, az új lehet a menyasszony cipője vagy ruhája (ha nem kölcsönzött). A kölcsön kapott lehet a barátnő gyöngysora, esetleg egy zsebkendő, a kék pedig sokszor a harisnyakötőn egy kis masni, esetleg kék virág a menyasszonyi csokorban. A régi a menyasszony eddigi, hajadon életét szimbolizálja, az "új" a most induló életszakasz, szerencsés jövő és a sikeres élet jelképe. A "kölcsönkapott' a barátságot és a szerelmet jelképezi, hiszen ezt a kettőt nem lehet örökre megváltani a papírral. Ugyanúgy vigyáznunk kell ezekre az érzésekre, mint a kölcsönkapott dolgokra. Ápolnunk kell őket és törődünk velük. A "kék" természetesen a hűséget, tisztaságot és az ártatlanságot jelenti, amik sokak szerint egy házasságban a legfőbb érdemek.

Gonosz szellemek elűzése

A gonosz szellemek csendben érkeznek és félnek minden zajtól. A porcelántörés, pohártörés, az autó hátuljához kötött "utánfutó" konzervdobozok mind e célból terjedtek el, hogy elűzzék a rosszakarókat. Ennek köszönhető az is, hogy a szakácsnék az ifjú pár előtt mennek be a lakodalmas házba és mindennel ami a kezük közé akad, pl.: fedő, vájling, sodrófa, stb. nagy zajt csapnak. Amikor a férj feleségét karjaiban tartva először lépi át közös otthonuk küszöbét, az is azt szimbolizálja, hogy megvédi asszonyát a szellemektől, akiknek kedvenc tartózkodási helyük köztudottan a ház eldugott részei, bemélyedései és a küszöb alatti részek. Ezért is viseljük a rozmaring a lakodalom folyamán. Erős illata űzi el a szellemeket. A menyasszonynak álltalába a koszorújába fonták, míg a vőlegény a kabátja hajtókájában viselte. A rozmaring még az egymás iránti hűséget is jelképezi. A hagyomány szerint a fiatal párt megrontani igyekvő gonosz szellemeket el kell űzni a pár közeléből, hogy a későbbiek folyamán se legyenek kitéve a megrontásnak, valamint a házaséletük minden zökkenő nélkül boldogságban teljen. Az egyik ilyen szokás a cserép illetve bizonyos tájegységeken a pohártörés. A nagy zaj hallatára a gonoszok megijednek és elmenekülnek a ház legmélyebb zugából is. De a konzerv- illetve sörös dobozok autó után kötése is ezt a feladatot szolgálta.

Akadályok legyőzése

Annak jeléül, hogy a boldogsághoz vezető úton bizony akadályok is előfordulnak, egy farönkkel zárják el a templomhoz vezető utat, amelyet az ifjú párnak egy (lehetőleg öreg, rozsdás) fűrésszel kell kettéfűrészelniük, ha sikerül azt szimbolizálja, hogy közösen a jövőben is legyőzik az akadályokat, amelyeket az élet állít eléjük. Útjukat csak akkor folytathatják, ha az akadályt állító fiatalok szabad utat engedélyeznek némi fizetség fejében pl.: bor, pálinka, sütemény, cukorka a korosztálynak megfelelően.

Ki a következő

Ki ne ismerné az amerikai filmekből a szokást, amikor a menyasszony még hajadon barátnői, ismerősei felsorakoznak, hogy elkapják az ara csokrát, amint az a háta mögé dobja. Akinek sikerül megkaparintania, az lesz a következő menyasszony a társaságból! A még nőtlen férfiak közül is hasonló módon szokták eldönteni, ki lesz a következő: a vőlegény menyasszonya harisnyakötőjét dobja közéjük.

Ki az úr a háznál?

Régen ez nem volt kérdés, egyértelmű volt, hogy a férfi viseli a kalapot. Ma már a női emancipációnak köszönhetően azzal is lehet viccelődni, hogy vajon a férj papucsférj lesz-e, aki csak a felesége kívánságait lesi, vagy az asszony fogja férjura minden parancsát teljesíteni. Könnyű megállapítani! Mindössze arra kell figyelni, hogy kinek a keze van felül az esküvői torta felvágásakor vagy a templomi esketéskór, és megtudjuk, hogy ki lesz az úr a háznál.

A koszorúslányok

A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladatuk, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyiuk ugyanolyan ruhát visel, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket vagy a menyasszony elrablóit. Egy másik változat szerint a koszorúslányok a menyasszony falujából (városából) származó hajadonok voltak, akiknek az esküvőn nyílt lehetőségük a menyasszony mellett a figyelem középpontjába kerülni és így maguknak férjet találni. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy mindannyian egyenlő eséllyel indulhassanak.

Rizsszórás

Honnan származhatna-e szokás, mint Ázsiából, hogy az ifjú párra rizst dobálnak, általában a házasságkötő teremből kijövet. A rizs természetesen a termékenységet jelképezi. Történhet ez a templomi ceremónia után is, de ott inkább a rózsaszirom szórása a jellemző.

Rózsaszirom szórása

Talán a legszebb, legősibb szokás, hogy az oltárhoz vezető útra virágszirmokat szórnak. Édes látvány, ha ezt kis koszorúslányok teszik pici kosárkájukból. A bő gyermekáldáson kívül a rózsaszirmok segítenek elegyengetni a házasság oly sokszor megpróbáltatásokkal teli, göröngyös útját is.

Kisfiú a menyasszony ölébe

Több országban is elterjedt szokás, hogy a lakodalom alatt egy kisfiút ültetnek a menyasszony ölébe. A fiúgyermek a termékenységen kívül elsősorban a családnév továbbvitelének jelképe. Egy kínai szokás szerint egy kisfiúnak meg kell pördűlnie az esküvői ágyon, hogy biztosítva legyen: az elsőszülött fiú lesz.

Gólya a háztetőn

Ki ne ismerné a történetet a gólyáról, amely már puszta jelenlétével "garantálja" a gyermekáldást abban a házban, amelynek tetején (kéményén) tanyát vert? Sajnos a gólya megrendelésre nem dolgozik, ezért terjedt el vidéken az a szokás, hogy babakocsit tesznek a ház tetejére. Így mindenki tudhatja, hogy e házban gyermeket várnak a közeljövőben.

A gyűrűk viselése eljegyzés és esküvő után

A eljegyzés lényege, hogy jegygyűrűt húz a férfi választottja ujjára és fordítva. Méghozzá a bal gyűrűsujjára. Magyarországon (és más európai országban is, kivéve Franciaország) az eljegyzés időtartama alatt a bal, majd az esküvő után a jobb kéz gyűrűsujján viselik a jegygyűrűt. Ha gyűrű felhúzásakor megakad akkor a házaspár élete nem lesz gördülékeny.

A menyasszonyi ruha, sírás

Minden vagy legalábbis a legtöbb "kislány" álmodozik arról, hogy fehér ruhában az este királynőjeként, fehér lovon érkező lovagja jobbján vonul be az oltár elé, hol az örökkévalóságig tartó IGEN-t kimondják egymásnak. A menyasszonyi ruha elkészítésében viszont nem segédkezhet a menyasszony, nehogy szomorúság vagy bánat mérgezze közös életüket. A hagyomány szerint annyi könnyet fog az ifjú asszony szeme hullatni ahány öltést ejtet a menyasszonyi ruháján. Ha a ruhán akárcsak egy öltést is egy még hajadon varr, akkor egy éven belül ő is férjhez fog menni. Viszont az is szerencsétlenséget hozhat amennyiben a vőlegény a kikérő előtt meglátja párját fehér ruhában, vagy a menyasszony a csokrát, de nem láthat a nagy napon másik menyasszonyt, vagy nem nézhet hátra a menetbe, mivel a múltba merengés sem hozhat jót a fiatal pár számára. A menyasszony akkor is hullathatja könnyeit, ha gyöngyöt vagy gyöngysort visel esküvője napján, mivel a gyöngy a könnycseppet szimbolizálja. Ha a lakodalom napján esik az eső az ország egyik felében azt mondják a menyasszony sokat fog sírni bánatában a másik felén azt hogy ugyan ezt fogja tenni de örömében.

Pénzsöprés

A násznép tagjai az ifjú pár és saját maguk szórakoztatása érdekében aprópénzt szórnak a fiatalok lába alá a lakodalom, mulatás közben, hogy megnézhessék mennyire becsülik az aprót. A mennyasszonynak és a vőlegénynek kell összeszednie a pénzt miközben a násznép megpróbálja őket ebben megakadályozni. Segítségként kaphatnak egy söprűt és egy lapátot. Szokás még a menyasszony cipőjébe pénzt rejteni, hogy ő gazdagságot hozva lépdeljen a házasságba.

Gyertya

A gyertya az esküvő folyamán az élet változását szimbolizálja. A szertartás alatt akinek az oldalán lévő magasabb lánggal ég, túléli a másikat. A gyertyafénykeringő alatt az eddigi különálló élet elbúcsúztatását vagy a közös élet megkezdését szimbolizálja. Az előbbi esetben elfújuk még a másodiknál nem oltjuk el a gyertya lángját.

Só és kenyér

A szokás azt mondja, hogy a fiatal házaspár lakásában legyen mindig só és kenyér, hogy soha ne kelljen nélkülözniük. A magyar ember életében a kenyér mindig a legfontosabb élelem volt, a só pedig drága ajándék.

Forrás: Internet